Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md IT Courses by Orange Mon, 22 Apr 2024 08:31:42 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://digitalcenter.orange.md/wp-content/uploads/2023/03/cropped-apple-touch-icon-32x32-1.png Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md 32 32 Înscrie-te în programul de startup-uri pentru studenți și studente – Dreamable, ediția Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2024/04/22/inscrie-te-in-programul-de-startup-uri-pentru-studenti-si-studente-dreamable-editia-orange-digital-center/ Mon, 22 Apr 2024 08:31:42 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2962 Dreamups și hub-ul de învățare Orange Digital Center Moldova aduc lumea antreprenoriatului mai aproape de tine și dau start programului Dreamable. La Dreamable, studenţii și studentele învaţă să identifice și să valideze o idee de startup tehnologic. Aceştia parcurg treptat toate fazele de dezvoltare a unei idei într-o afacere reală, începând o carieră de succes în lumea antreprenoriatului, aici, acasă. 


Dreamable este un pre-accelerator dedicat celor pasionați de tehnologie, studenți la universitate, cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani, care doresc să își dezvolte abilitățile antreprenoriale și să își transforme idea într-un startup scalabil.

Beneficiile Programului

  • 13 sesiuni de învățare teoretice și practice, desfășurate online, facilitate de peste 20 de mentori, experți și antreprenori cu o vastă experiență în lumea startup-urilor
  • Bootcamp în offline, la Orange Digital Center hub, pe perioada vacanței de vară, exclusiv pentru 50 cei mai pasionați studenți și studente, unde îşi vor valida conceptele de startup
  • Granturi în valoare de 50 000 MDL pentru 3 cele mai promițătoare idei de startup prezentate la Demo Day, care vor reprezenta sprijin financiar esențial pentru lansarea afacerii

Programul se va desfășura în perioada iunie – august, iar participanții vor parcurge 3 etape:

Etapa 1 – Sesiuni de învățare Online (iunie – iulie)

200 de participanți selectați vor lua parte la 7 module teoretice și practice, desfășurate online, cu sprijinul a peste 20 mentori și mentore, antreprenori, experți și experte, cu o practică vastă în dezvoltarea startup-urilor.

Studenții și studentele vor experimenta procesul de construire a unei afaceri de la zero. Ei vor învăța să genereze idei de startup inovatoare, să identifice clienți potențiali, să exploreze strategii de marketing și poziționare, să utilizeze instrumente digitale relevante, să identifice modelul relevant de monetizare a afacerii și să fie gata de lansarea propriul startup scalabil.

Etapa 2 – Bootcamp Offline (august)

Cei mai promițători 50 participanți cu o idee de startup tech vor fi selectați pentru a participa la un bootcamp în persoană la Chișinău, unde își vor dezvolta conceptele de afaceri într-un mediu real.

Timp de 3 zile participanții vor fi ghidați de experți, alături de care vor lucra cot la cot la validarea și construirea conceptului unui startup scalabil și de impact, și se vor pregăti de prezentarea la, Demo Day.

Etapa 3 – Demo Day și identificarea finaliștilor (august)

În cadrul evenimentului Demo Day, studenții și studentele își vor prezenta rezultatele din program în faţa juriului. 10 idei de startup pre-selectate vor evolua pe scenă, iar 3 cele mai apreciate startup-uri se vor califica pentru un grant nerambursabil de 50 000 MDL pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii.

Criteriile de eligibilitate în program:

  • Eşti student/ă cu vârsta cuprinsă între 19-25 ani
  • Ești interesat să îți testezi și să dezvolți ideile tech
  • Deții un laptop personal, pe care îl vei utiliza la curs 
  • Ai acces la Internet 
  • Ești disponibil/ă pe toată durata programului (10 săptămâni).

  • Programul este realizat în limba română și este absolut gratuit.

Înregistrarea la program se va efectua în baza completării formularului de înscriere până pe 19 mai 2024. Selecția participanților se va face în baza calității aplicării și a principiului primul venit – primul servit.
Dreamable este un pre-accelerator organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center Moldova, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sprijinit de Western NIS Enterprise Fund.

]]>
Vino pe 2 aprilie la Orange Digital Center și participă la evenimentul comunității Connector „Strategii de branding personal”, cu Vicky Ulinici https://digitalcenter.orange.md/2024/04/01/vino-pe-2-aprilie-la-orange-digital-center-si-participa-la-evenimentul-comunitatii-connector-strategii-de-branding-personal-cu-vicky-ulinici/ Mon, 01 Apr 2024 08:45:10 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2876

Hub-ul de învățare pentru viitor, Orange Digital Center, îi invită pe profesioniștii, managerii de echipe și antreprenorii/antreprenoarele la evenimentul Connector, „Strategii de branding personal”, unde vor descoperi cum să-și dezvolte o carieră de succes aici acasă, alături de Vicky Ulinici.

Connector este comunitatea din cadrul Orange Digital Center, organizată de 5 ambasadori beneficiari ai programelor hub-ului de învățare pentru viitor, unde membrii își dezvoltă abilitățile antreprenoriale, valorifică oportunitățile digitale și își extind rețeaua de contacte. Misiunea comunității este să faciliteze creșterea personală și profesională a membrilor săi, să îi ajute să-și atingă obiectivele antreprenoriale și să devină lideri într-o lume în continuă schimbare.

Vicky Ulinici, speakerul evenimentului „Strategii de branding personal”, este specialistă cu 10 ani de experiență în resurse umane, pe zona de Employer Branding și Employee Experience. De-a lungul a 3 ani, a creat conținut educațional și a construit o comunitate de peste 75.000 de urmăritori. 

În cadrul keynote speech-ului din 2 aprilie, va oferi participanților îndrumări esențiale pentru construirea unei reputații profesionale solide și progresul în carieră, iar evenimentul va prezenta strategii și tactici practice pentru dezvoltarea unui brand personal și gestionarea prezenței online într-un mod eficient și autentic.

Evenimentul este dedicat atât antreprenorilor şi profesioniștilor aflaţi în proces de dezvoltare a carierei, pasionaților de subiect, cât și angajaților, managerilor, liderilor și specialiștilor în resurse umane și recrutare, interesați să-și consolideze prezența online și reputația. 

Connector – „Strategii de branding personal” cu Vicky Ulinici va avea loc pe 2 aprilie 2024, ora 18:45, offline, în spațiul hub-ului de învățare pentru viitor, Orange Digital Center (str. Ion Creangă 1, Chișinău).

Agenda evenimentului:

18:00 – 18:45, check-in & networking

18:45 – 19:00, cunoaște Orange Digital Center și comunitatea Connector

19:00 – 20:30, keynote speech „Strategii de Branding Personal” cu Vicky Ulinici

20:45 – 21:00, networking

Evenimentul este gratuit, însă locurile sunt limitate, iată de ce, selecția participanților va fi realizată în baza principiului primul venit, primul servit.

Înscrie-te aici – https://bit.ly/Comunitatea_Connector

Comunitatea Connector este lansată de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementată de ambasadorii Connector în colaborare cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

]]>
90 de idei de startup-uri din 5 țări au fost acceptate la cel mai mare accelerator autohton de startup-uri la etapa idee, Upcelerator by Dreamups, ediția Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2024/03/25/90-de-idei-de-startup-uri-din-5-tari-au-fost-acceptate-la-cel-mai-mare-accelerator-autohton-de-startup-uri-la-etapa-idee-upcelerator-by-dreamups-editia-orange-digital-center/ Mon, 25 Mar 2024 11:11:17 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2862

De la inovații pentru educație, finanțe, resurse umane, industria vinurilor, agricultură, artă și chiar dating, 180 de entuziaști din 12 țări din Europa Centrală și de Est au avut curajul să aplice la acceleratorul regional pentru startup-uri tech în faza de idee, Upcelerator, ca să învețe treptat traseul necesar pentru validarea și lansarea propriului startup. 

La data de 11 martie a fost lansat acceleratorul regional Upcelerator, ediția Orange Digital Center, care a adunat fondatori tech din diferite colțuri ale lumii, fiecare cu o idee de startup și dorința de a crea afaceri mărețe și cu impact global.

Această ediție a adunat un număr record de 180 aplicări, adică 180 de inițiative antreprenoriale, un semn bun că tot mai mulți doritori vor să încerce rolul de antreprenor și vor să răspundă problemelor cu care se confruntă în comunitățile lor, prin inovație și tehnologie.

În ediția de primăvară a acceleratorului, Dreamups a anunțat un număr de locuri disponibile pentru 50 de echipe, însă într-un final au fost acceptate în program 90 de idei de startup-uri tech promițătoare. Ideile de startup selectate sunt din domeniul tehnologic, la intersecția cu specialități ca: medicină, divertisment, securitate cibernetică, alimentație și agricultură, finanțe, educație, digitalizare, love tech și networking.

Mihai STIPANOV, Fondator Dreamups și Mozaic:Ce facem noi în Upcelerator? Încercăm să construim un program în care veți învăța cum să construiți un startup cu impact semnificativ. Să lucrezi la un startup este foarte greu, ba chiar mai mult, mereu trebuie să ai acea motivație să te trezești în fiecare zi și să lucrezi la el, chiar dacă știi că cel mai probabil acesta va eșua. Deci, de unde să găsești acea motivație? Ea se trage din viziunea startup-ului vostru, din misiunea acestuia. Dacă această misiune nu este destul de mare, nu veți fi dispuși să vă treziți în fiecare dimineață și să oferiți tot timpul pentru a dezvolta idee dată. De aici și vine impulsul pe care vreau să vi-l transmit: Dream big. Vizualizați măreț. Sper că Upcelerator vă va ajuta să gândiți diferit.”

Acesta este al 10-lea program de accelerare în istoria Dreamups, însă este pentru prima dată când participarea este complet gratuită, equity free, pentru toți participanții, datorită parteneriatului strategic cu Orange Digital Center. Creat în Moldova în 2023, Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale și antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat.

Însă ce fel de startup global, fără acces la o piață de desfacere internațională? Această provocare e rezolvată de un alt partener al programului, care susține în mod repetat acceleratorul Upcelerator, Central European Initiative (CEI). Ei promovează colaborarea și popularizarea inovației în țările membre ale CEI, și transferul de cunoștințe dintre mentorii și experții ce reprezintă aceste țări. 

Programul este susținut și de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ce susțin organizația Dreamups în dezvoltarea misiunii sale în cadrul unui parteneriat strategic anual.

În următoarele 3 luni, 90 de echipe vor lucra cu peste 30 de mentori din 11 țări, ca să ghideze fondatorii/fondatoarele să-și valideze ideile prin metodologia Customer Development. De asemenea, aceștia vor învăța toate aspectele de bază ale dezvoltării unui startup inovator și scalabil. Printre temele cercetate sunt aspectele legale, scalabilitate, go to market, fundraising, pitching și altele. Cele mai bune idei și echipe vor avea șansa să câștige o investiție de 25,000+ euro de la comunitatea de investitori angel Mozaic.

Organizatorii nu se opresc aici. Este deja a 2-a ediție la care Dreamups găzduiește un program de continuitate a suportului pentru cele mai promițătoare startup-uri generate în Upcelerator – e vorba de acceleratorul de tracțiune UpNext, unde startup-urile selectate vor continua să primească sprijin pentru a-și crește principalii indicatori de 10 ori.

Aceasta e posibil datorită unui alt parteneriat strategic al organizației – WNISEF, prin intermediul USAID, care în mod repetat oferă suport pentru startup-uri să se extindă pe noi piețe și să ridice următoarea rundă de investiție.

Mentorii și experții internaționali care s-au alăturat programului sunt la fel de impresionanți precum ideile participanților. Fondatori cu o vastă expertiză, ei sunt pregătiți să împărtășească insight-uri în domeniul tech și să ghideze participanții pe tot parcursul programului. În plus, dedicarea în facilitarea succesului fiecărui participant este implicată prin disponibilitatea lor constantă și determinarea de a contribui la dezvoltarea comunității antreprenoriale la nivel regional. 

Acceleratorul la etapa idee, Upcelerator 2024, desfășurat online, în limba engleză, cuprinde 13 module pentru dezvoltarea pas cu pas a unui startup scalabil. Pe tot parcursul programului, participanții vor interacționa cu membri ai comunității antreprenoriale globale, vor accesa resurse educaționale și activități practice online, vor obține feedback de la mentorii rezidenți, fondatori de startup, și susținerea atât a organizatorilor, cât și a colegilor din program.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center, co-finanțat de CEI – Central European Initiative, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Western NIS Enterprise Fund, dar și sprijinit de comunitatea de investitori „Mozaic”.

]]>
Fundația Orange ajută femeile din Moldova să-și dezvolte abilitățile digitale și manageriale https://digitalcenter.orange.md/2024/02/26/fundatia-orange-ajuta-femeile-din-moldova-sa-si-dezvolte-abilitatile-digitale-si-manageriale/ Mon, 26 Feb 2024 11:28:01 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2797

229 de femei și fete au beneficiat de cursuri de educație digitală și antreprenorială în cadrul hub-ului de învățare Orange Digital Center, prin intermediul instruirilor gratuite Women Digital Center, ediția 2023.

Timp de cinci luni, participantele, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mun. Chișinău și zonele adiacente capitalei, au studiat bazele antreprenoriatului, au comunicat și dezvoltat idei și inițiative de afaceri, precum și au fost ghidate cum să-şi optimizeze și promoveze online afacerea în proces de inițiere, abia lansată sau cea deja în derulare.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova:

„Fundația Orange Moldova va continua să susțină femeile din comunitățile din Republica Moldova, în explorarea oportunităților oferite de tehnologiile și inovațiile digitale. Scopul nostru este să le ajutăm să devină mai competitive pe piața muncii, să-și câștige independența financiară și să poată dedica mai mult timp familiilor lor. Reacția pozitivă a participantelor și rezultatele lor remarcabile ne încurajează să continuăm și să extindem acest proiect.”

Și pentru ediția din acest an, s-au oferit granturi financiare pentru femeile implicate în proiect. La concursul Granturi Mici pentru Femei, au fost depuse 16 dosare, semnate de antreprenoare potențiale și antreprenoare active care tind să-și dezvolte sau optimizeze afacerea curentă prin utilizarea eficientă a instrumentelor digitale. Procesul de evaluare a dosarelor de către Comisia de experți independenți s-a finalizat cu oferirea a 10 granturi în valoare a câte 30 de mii de lei. În plus, femeile și tinerele, participante în program, s-au bucurat și de o altă oportunitate de grant – Amazing Women Award, oferită prin concurs anunțat la nivel internațional de Fundația Grupului Orange. În final, Moldova s-a calificat cu o finalistă, aceasta obținând un grant  de  4.070 EUR pentru realizarea proiectului propriu.

Proiectul Women Digital Center este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, Fundației Grupului Orange și este implementat de Centrul de Informații Universitare.

 Angela MUȘET, directoare, Centrul de Informații Universitare:

„Programul Women Digital Center și-a găsit ecou în comunitate, devenind unul util și atractiv pentru femei, își găsește actualitatea și, totodată, valoarea, nu doar prin deschiderea noilor oportunități de instruire în ale digitalului și antreprenoriatului, dar constă totuși, în încurajarea beneficiarelor Women Digital Center într-o manieră de a crede în forțele și capacitățile proprii, de a se afirma și dezvolta personal și profesional.”

În cadrul concursului, ideile de afaceri prezentate au variat de la domenii precum: producerea pâinii artizanale, servicii de design interior, până la studio de dans pentru copii și adulți, servicii de contabilitate, servicii de animație pentru copii etc.

Inga BERDAN, grantistă, fondatoare „The Bread Studio”, producerea pâinei artizanale:

„Studiile la care am participat m-au dezvoltat enorm, în special în ceea ce privește promovarea afacerii. Sincer, credeam că dacă faci un produs bun, oamenii singuri vor veni la tine. Nu este chiar așa. Este necesar să ne promovăm, să ajungem la consumator. În cadrul acestor cursuri, s-a format acea energie de comunicare și susținere reciprocă între participante.”

 Violeta FIZELSON, grantistă, fondatoare „Violet Studio”, un studio de dans pentru copii și adulți: „Am aplicat la aceste cursuri imediat ce am ieșit din concediul de maternitate. Informația primită a fost cu adevărat utilă pentru promovarea serviciilor și a dispărut frica de tot ce înseamnă online. Cireașa de pe tort a fost să fiu finalistă în concursul de granturi, sincer, nu m-am așteptat. Cu acest suport financiar, vom îmbunătăți condițiile sălii prin instalarea de boxe și oglinzi. La final, aș vrea să mulțumesc Orange Digital Center pentru oportunitatea de a fi parte din comunitatea femeilor absolvente ale acestui curs foarte util.”

Cristina CHIFA, grantistă, fondatoare „Eco Vigo Cris SRL”, o afacere specializată în prelucrarea fructelor și legumelor: „În rezultatul participării la cursuri, am acumulat cunoștințe despre aplicații de lucru care îmi permit să utilizez noi metode de promovare a afacerii mele. Am descoperit care sunt tehnicile actuale și am analizat greșelile de promovare pentru evitarea acestora. Cu sprijinul grantului, intenționez să extind afacerea și să încep producerea de fructe în ciocolată. Mi-ar plăcea să ne întâlnim toate absolventele, peste vreo șase luni, pentru a putea împărtăși experiențe și informații despre cum evoluează afacerile noastre.”

 Despre Orange Digital Center

Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre ODC găsiți pe: https://digitalcenter.orange.md/

 

 

 

Previous
Next
]]>
Orange Digital Center: Înscrie-te la cursul gratuit Design Thinking şi descoperă puterea inovației https://digitalcenter.orange.md/2024/02/20/orange-digital-center-inscrie-te-la-cursul-gratuit-design-thinking-si-descopera-puterea-inovatiei/ Tue, 20 Feb 2024 14:26:26 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2790 În 2023, Orange Digital Center a fost catalizatorul schimbării pentru 1066 beneficiari care au obținut abilități pentru viitor și au dat start unei noi cariere în IT și antreprenoriat. 

Anul acesta, hub-ul de învățare pentru viitor continuă să ofere oportunități educaționale pentru comunitate și lansează un nou curs – Design Thinking. Aici, cei pasionați de tehnologie și inovație, vor putea să creeze produse și soluții care să schimbe lumea.

Design Thinking este o metodologie orientată spre nevoile utilizatorului, ce folosește înțelegerea empatică, brainstormingul creativ și prototiparea iterativă pentru a dezvolta soluții inovatoare la probleme complexe în diverse domenii.

Sub îndrumarea mentorului Mihai Avram, antreprenor și fondator al afacerii Enable, cei 50 de participanți vor aborda subiecte esențiale pentru a dezvolta propriul proiect final în timpul celor 8 săptămâni de curs, inclusiv:

  • Principiile fundamentale ale design thinking
  • Inovație și procesul creativ
  • Aplicarea design thinking în soluționarea problemelor
  • Strategii de implementare și impact în design thinking

Programul va avea loc în format offline, în perioada 14 martie – 4 mai, la  Orange Digital Center din incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, blocul central. Programul este realizat în limba română și este gratuit.

Cine poate participa?

  • Lideri și manageri interesați de cultivarea unei culturi a gândirii centrate pe om în echipele lor
  • Cei interesați de tehnologie și gândire strategică, dornici de a crea inovații
  • Studenți dornici să își extindă competențele pentru a fi competitivi pe piața muncii
  • Potențialii Product Manageri și fondatorii de startup-uri
  • Începători în domeniu și profesioniști de orice vârsta şi provenienţă socială, care locuiesc în Chişinău sau suburbie şi pot ajunge la Orange Digital Center ca să participe offline în program 

Înregistrarea participanților se va efectua în baza completării formularului de înscriere până pe 12 martie 2024, ora 23:59. Selecția participanților se va face în baza primul venit – primul servit.

Programul de învățare Design Thinking este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

]]>
Primii pași în IT încep cu Orange Digital Center. Înscrie-te la cursul gratuit Fundamentele IT. https://digitalcenter.orange.md/2024/02/08/primii-pasi-in-it-incep-cu-orange-digital-center-inscrie-te-la-cursul-gratuit-fundamentele-it/ Thu, 08 Feb 2024 10:37:29 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2675 Orange Digital Center anunță lansarea ediției II a cursului Fundamentele IT, un program de 2 luni, desfășurat offline, dedicat celor curioși să descopere lumea tehnologiilor, dornici să exploreze domeniul, să dobândească competențele de bază și o viziune clară cum să își înceapă cariera în IT.

Sub îndrumarea mentorei cursului, Cristina Sucner, System Integration Engineer la Orange, cei 50 de participanți vor explora elementele fundamentale ale tehnologiei informației în 24 subiecte esențiale. 

Beneficiile cursului: 

  • Program educațional offline, gratuit și accesibil pentru orice nivel de experiență
  • Mentorat și posibilitatea de a adresa întrebări live expertei cursului
  • Networking și conexiuni cu participanți din diverse domenii și viitori colegi
  • Acces la rețeaua de alumni Orange Digital Center
  • Pregătire temeinică pentru cursurile viitoare, Quality Assurance & Front-End Developer

Fundamentele IT va avea loc în format offline în perioada 18 martie – 26 aprilie și se va desfășura în cadrul hub-ului de învățare Orange Digital Center, str. Ion Creangă 1. Programul este gratuit, iar limba de predare este română.

Cine poate participa?

  • Liceeni care doresc să-și testeze interesul și aptitudinile pentru o carieră în domeniul IT
  • Studenți care vor să se reprofileze sau să exploreze un domeniu diferit față de cel pe care îl studiază
  • Profesioniști din orice alt domeniu, interesați să se reprofileze în IT și să își dezvolte abilitățile tehnologice
  • Antreprenori care doresc să învețe cum să-și transforme afacerile în mediul online

Înregistrarea participanților se va efectua în baza completării formularului de înscriere până pe 12 martie 2024, ora 23:59. Selecția participanților se va face în baza primul venit – primul servit.

Programul de învățare Fundamentele IT este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

]]>
De la idee la afacere globală în doar 3 luni. Înscrie-te la primul accelerator de startup-uri tech la Orange Digital Center – Upcelerator 2024, implementat de Dreamups https://digitalcenter.orange.md/2024/02/05/de-la-idee-la-afacere-globala-in-doar-3-luni-inscrie-te-la-primul-accelerator-de-startup-uri-tech-la-orange-digital-center-upcelerator-2024-implementat-de-dreamups/ Mon, 05 Feb 2024 16:54:12 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2597 Upcelerator este un accelerator internațional online, care adună fondatori tech din întreaga lume, fiecare cu o idee de startup și dorința de a crea ceva remarcabil. De la tineri antreprenori până la inovatori creativi, programul este destinat celor care visează să schimbe lumea prin antreprenoriat tech.

Ediția a 5-a a Upcelerator, implementată de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups în cadrul unui parteneriat cu hub-ul de învățare pentru viitor Orange Digital Center, reprezintă un pas evolutiv și strategic pentru absolvenții programelor anterioare, cum ar fi Antreprenoriatul de la Zero și Business Campus. După ce au pus bazele antreprenoriatului și inovației, Upcelerator 2024 vine ca o continuare logică, oferind participanților oportunitatea de a-și duce ideile și proiectele la nivelul următor.

Acest program, structurat pe o durată de 3 luni pregătește  tinerii antreprenori pentru lansarea pe piață. Upcelerator este acceleratorul ideal pentru cei care sunt gata să-și transforme conceptele tehnologice și inovatoare în realități tangibile.
În plus, participarea este gratuită, eliminând barierele financiare și oferind mai multor antreprenori tech talentați oportunitatea de a inova.

Pe parcursul celor de 3 luni de program, participanții vor:

  1. trece printr-un proces intensiv de dezvoltare și vor avea acces la o serie de module educaționale pentru a crea afacerea;
  2. fi mentorați de peste 30 de experți internaționali;
  3. avea oportunitatea de a colabora cu alți fondatori din program.

În programul Upcelerator, fondatorii vor lucra la ideile lor inițiale de startup pentru a le transforma într-un produs minim viabil (MVP) și vor fi pregătiți să se lanseze pe piață și pentru scalare la nivel global. 

Beneficiile programului:

  1. Interacțiune cu peste 30 mentori internaționali și o comunitate antreprenorială globală.
  2. Acces la toate resursele personalizate pe platforma de e-learning UpFactory.
  3. Câte o sesiune live online pe săptămână, activități hibride și feedback de la experți.
  4. Interacțiune și colaborare cu alți fondatori din Upcelerator 2024.
  5. Interacțiune directă cu echipa Mozaic, care va monitoriza progresul participanților, asigurându-se că ideea și produsele tech sunt viabile și atractive pentru investiții.
  6. Posibilitatea de a obține o investiție de 25.000 de euro de la comunitatea de investitori Mozaic la sfârșitul programului, pentru startup-ul care se va califica, oferind un impuls semnificativ pentru afacere.
  7. Resurse și framework-uri necesare pentru a transforma o idee tech într-un produs minim viabil.

Upcelerator 2024 este un accelerator internațional, de 3 luni, ce va avea loc în perioada martie – mai, în limba engleză.

În Upcelerator 2024 pot participa:

  • Antreprenori cu idei de afaceri – Ideal pentru cei care au idei de startup inovatoare și caută modalități de a le testa și implementa în realitate.
  • Experți în domenii specializate – Dacă ai cunoștințe aprofundate într-un anumit domeniu și vrei să le transformi într-o afacere, acest program este pentru tine.
  • Fondatori de start-up-uri în faza incipientă – Potrivit pentru cei care au un start-up la început de cale în și necesită îndrumare pentru dezvoltarea și scalarea acestuia.
  • Tech entuziaști – Programul este potrivit pentru adulți și tineri deschiși să creeze soluții software, dornici să învețe și să inoveze în lumea startup-urilor.

Criteriile de eligibilitate:

  • Indiferent dacă aplicanții participă individual sau în cadrul unei echipe, este crucial să dețină o idee de afacere în domeniul tehnologiei.
  • Programul se desfășoară integral online, permițând participarea din orice locație, fie că este vorba de Moldova, diaspora moldovenească sau orice alt colț al lumii.
  • Este necesar ca participanții să dețină competențe de limba engleză la nivelul B2, deoarece programul și interacțiunile cu speakerii internaționali și ceilalți participanți vor avea loc în engleză.
  • Participanții trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

Taxa de participare în mod normal este de €499 per echipă, însă ediția Upcelerator 2024 e absolut gratuită

Înscrierile pentru participanți sunt deschise până pe 1 martie 2024, inclusiv, și se realizează prin completarea formularului disponibil online. Pentru informații suplimentare și acces la formularul de înscriere, vă invităm să vizitați website-ul nostru.

Nu lăsa neîncrederea să te oprească. Dacă ai îndoieli privind eligibilitatea ta pentru Upcelerator 2024, te încurajăm să aplici oricum. Echipa noastră va evalua fiecare aplicare cu atenție, asigurându-se că fiecare potențial este explorat. Selecția se face pe principiul „primul venit – primul servit” și pe baza calității formularului de înscriere.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, co-finanțat de CEI, dar și susținut de comunitatea de investitori „Mozaic”.

]]>
Orange Digital Center: Rezultatele programului de formare în producția digitală FabLab https://digitalcenter.orange.md/2023/12/14/orange-digital-center-rezultatele-programului-de-formare-in-productia-digitala-fablab/ Thu, 14 Dec 2023 14:50:49 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2578

Orange Digital Center anunță cu mândrie realizările deosebite ale programului de formare în domeniul producției digitale – FabLab. Timp de șase luni, 110 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din Chișinău și suburbiile sale au pășit într-o călătorie captivantă către lumea tehnologiei digitale și a manufacturii.

În cadrul programului FabLab, tinerii au avut oportunitatea unică de a-și dezvolta abilitățile digitale, de a învăța cum să programeze și să manevreze tehnologii de ultimă generație și de a-și transforma ideile în realitate, de la design la producție. Printre realizările lor spectaculoase se numără corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, suvenire produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut digitală și multe altele.

FabLab nu a reprezentat un simplu curs, ci o experiență complexă, structurată în cinci module esențiale: imprimarea 3D, embedded systems, mașina de cusut digitală, tăierea cu laser și gestionarea unui decupator de vinil.

Participanții în program și-au exprimat entuziasmul pentru lumea tehnologiei digitale, evidențiind nu doar dezvoltarea abilităților tehnice, ci și bucuria de a explora creativitatea și inovația în producția digitală. Experiența lor în proiect nu a fost doar o oportunitate de învățare, ci și un parcurs în descoperirea potențialului lor într-un viitor tehnologizat.

Gabriela Golban, studentă, participantă la FabLab: „Am venit la acest curs, deoarece sunt pasionată de lucrurile manuale și cos cu mâna, brodez cu mâna și am vrut să văd, să aflu lucruri noi despre mașina de cusut digitală. Îmi place foarte mult, am aflat foarte multe chestii noi și chiar mi-a plăcut experiența dată”.

Emilian Crăciun, elev, participant la FabLab: „Proiectul FabLab mi-a oferit posibilitatea să încerc o nouă experiență pentru mine. În acest proiect, mi-a plăcut că am încercat ceva cu totul nou. Am început cu teoria fundamentală a circuitului electric, am vorbit despre tipuri de curent electric existente și cum să le diferențiez. Cu siguranță, ceea ce am învățat aici nu doar că a fost interesant, dar și îmi va fi util în viață”.

Teodor Strulea, elev, participant la FabLab: „Am învățat în cadrul acestui proiect cum să folosesc aplicații de design pentru a crea diferite scheme, desene și logouri, și cum să mă folosesc de tăietoarele cu laser și vinil pentru a materializa aceste forme în sticlă, lemn sau abțibilduri”.

În cadrul atelierelor de manufactură digitală, tinerii au fost ghidați și instruiți de către formatori profesioniști și dedicați, iar orele au fost desfășurate într-un mediu captivant la Orange Digital Center, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Prin acest program, ne-am propus să oferim tinerilor acces la cunoștințe care să le dezvolte abilități noi, promovând educația tehnologică și oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și întâmpina cu încredere provocările viitorului.

Programul de formare în domeniul manufacturii digitale FabLab este lansat de Fundația Orange Moldova, sub umbrela Orange Digital Center Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

Despre Orange Digital Center

Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Previous
Next
]]>
Primele 5 vânzări în doar 2 ore de bootcamp, la 17 ani. Cunoaște istoria lui Dorian Lesnic, alumnus al programului Business Campus https://digitalcenter.orange.md/2023/11/21/primele-5-vanzari-in-doar-2-ore-de-bootcamp-la-17-ani-cunoaste-istoria-lui-dorian-lesnic-alumnus-al-programului-business-campus/ Tue, 21 Nov 2023 09:48:47 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2574 Numele meu este Dorian, am 17 ani și sunt elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic Minerva, profil real. Sunt pasionat de domeniul tech și am fondat startup-ul CardShare.

În luna mai, am luat parte la un eveniment dedicat studenților, un meetup inspirațional cu un fondator de startup, unde am aflat despre Business Campus. Am aplicat imediat deoarece eram conștient de beneficiile pe care le-ar putea aduce programul în dezvoltarea mea ca viitor antreprenor și în realizarea visurilor mele.

Am greșit o literă și am pierdut emailul investitorului

Ideea startup-ului a apărut în urma unei experiențe personale. La un eveniment, am obținut adresa de email a unui investitor străin. Din păcate, din grabă, am notat greşit adresa de email în notițele mele. Aşa am şi pierdut pentru totdeauna contactul cu investitorul. Această întâmplare a constituit un moment crucial, care m-a inspirat să dezvolt soluția CardShare, subliniind importanța facilitării networking-ului în medii cu mulți participanți.

CardShare simplifică schimbul de contacte la evenimentele de networking pentru fondatori și startup-uri, oriunde vă aflați. Acesta elimină erorile umane, cum ar fi introducerea greșită a numerelor de telefon sau a adreselor de email. Mai mult, nu trebuie să vă faceți griji pentru starea bateriei telefonului, deoarece aplicația funcționează independent și păstrează informațiile de contact, indiferent de telefon.

Cu ajutorul tehnologiei NFC, puteți utiliza cardul la orice eveniment, indiferent de locație, fie că este în Moldova, Europa sau oriunde în lume. În viitor, vom adăuga funcționalități noi pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor, inclusiv capacitatea de a urmări și organiza contactele în colecții în funcție de evenimentul la care au fost distribuite.

M-am conectat la sesiuni din Moldova, Bulgaria și România.

În cadrul programului Business Campus, am avut parte de două lecții pe săptămână, marți și joi, una teoretică și alta practică. Sesiunile s-au derulat online, ceea ce mi-a permis să particip din trei țări diferite: Moldova, Bulgaria și România. Datorită workshop-urilor am interacționat direct cu mentorii și am oferit toate întrebările care mă preocupau ca fondator de afacere.

La bootcamp-ul de 3 zile la Orange Digital Center, am cunoscut alți participanți și mentorii rezidenți. A fost o experiență provocatoare din punct de vedere fizic și emoțional, lucrând individual și luând decizii importante pentru proiectul meu.

Cu ghidarea mentorilor Dima Albot și Iulia Cozacenco, mi-am concentrat eforturile pe vânzări, obținând 5 vânzări și colectând aproximativ 700-800 de lei de la participanți și mentori, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra rezultatului.

În ceea ce privește pregătirea pentru Demo Day, pentru că realizasem deja multe până la acel moment, nu am avut prea mari emoţii. Cu experiența acumulată din prezentările anterioare, de la evenimente similare, am reușit să mă prezint bine și să atrag atenția publicului. Mi-a reuşit să demonstrez că am realizat ceva semnificativ în cele două luni de program și să mă evidențiez în rândul celorlalte 24 de startup-uri participante.

Îmi amintesc momentul când au fost anunțați câștigătorii. Primul câștigător anunțat a fost Mihai, fondatorul Solar Guard, în timp ce eu eram al doilea.

„Când am auzit numele meu ca al doilea câștigător, am fost extrem de bucuros, știind că efortul meu fusese validat și că obținusem un rezultat meritat.”

Cu suma de 50.000 de lei, planificăm să dezvoltăm o soluție web și să generăm conținut pentru Instagram și TikTok. Investim în echipament pentru înregistrări de calitate. Ne propunem să demarăm prima fază a platformei web și să ne concentrăm pe vânzări directe prin participarea la evenimente. Scopul nostru este să realizăm peste 200 de vânzări în următoarele 6 luni. Începem în Moldova, iar dacă totul merge bine dorim să ne extindem în România.

Când vorbesc despre „noi”, mă refer la comunitatea și experții din domeniul startup-urilor, pe care îi consult și cu care colaborez. CardShare nu este doar o proprietate individuală, ci o inițiativă colectivă, la care contribuim cu viziunea și eforturile noastre. Pentru mine, CardShare nu este doar despre câștiguri financiare, ci, mai degrabă, o pasiune și un angajament de a aduce valoare oamenilor prin soluția noastră.

Când mă gândesc la experiența mea în Business Campus, observ că am crescut ca fondator de startup. Am devenit mai deschis la îndrumările mentorilor și am învățat să abordez afacerea mea prin perspectiva scalabilităţii, implementând cele mai bune practici disponibile.

Tinerilor interesați de antreprenoriat le recomand să prindă oportunitățile din mers, să învețe în mod continuu și să asculte cu atenție sfaturile experților. Participarea la programe pentru antreprenori, cum ar fi Business Campus de la Orange Digital Center, poate aduce beneficii semnificative dezvoltării lor. Vreau să îi îndemn pe toți să participe, să acționeze și să obțină rezultate.

Dorian Lesnic este unul din cei 10 câștigători ai programului național de antreprenoriat Business Campus, lansat de Fundația Orange în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

]]>
Orange Digital Center: Înscrie-te la #SuperCoders și descoperă pasiunea pentru tehnologie https://digitalcenter.orange.md/2023/11/08/orange-digital-center-inscrie-te-la-supercoders-si-descopera-pasiunea-pentru-tehnologie-2/ Wed, 08 Nov 2023 10:09:04 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=2548

Hub-ul inovativ de învățare Orange Digital Center, invită copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani să participe la cel mai grandios proiect de coding din această toamnă – #SuperCoders.

#SuperCoders este un atelier de coding inovator și captivant dedicat copiilor cu interes pentru lumea fascinantă a programării și a tehnologiei. Acest proiect excepțional oferă copiilor posibilitatea de a explora pasiunile și talentele proprii, precum și de a-și dezvolta abilitățile digitale într-un mod distractiv și educațional.

La #SuperCoders, copiii petrec timpul în fața ecranului în mod util și responsabil, iar programarea se transformă într-o adevărată aventură digitală. În cadrul atelierului, participanții învață conceptele de bază ale programării Scratch, tehnica Drag&Drop şi dezvoltă jocuri şi animaţii. Astfel, cei mici studiază noţiuni elementare de programare informatică, descoperind o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Acest atelier își propune să inspire creativitatea și imaginația copiilor, încurajându-i să găsească soluții inovatoare pentru provocările viitorului.

Atelierul de coding va avea loc, sâmbătă, pe data de 2 decembrie a.c., de la 10:00 până la 14:30, în cadrul Orange Digital Center din incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă 1, blocul central, et.2.

Participarea la atelier este absolut GRATUITĂ și se desfășoară în limba română.

Pe tot parcursul atelierului, în procesul de învățare și creare, copiii vor fi ghidați și asistați de formatorii #SuperCoders.

În ediția curentă, la #SuperCoders vor avea acces să participe 50 de copii din municipiul Chișinău și suburbiile acestuia.

 Cum se fac înscrierile la #SuperCoders

Pentru a înscrie copilul în proiect, până pe 23 noiembrie – data limită de aplicare, unul din părinți va completa formularul de participare. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se vor face după principiul primul venit – primul servit. Pentru participare în program, vor fi selectați primii 50 de copii înscriși.

În atenția părinților: La atelier, este necesar ca fiecare copil să se prezinte cu laptop-ul personal. Parinții sunt responsabili de aducerea-preluarea copilului/-ilor la atelier!

La finalul activităților, copiii vor primi certificate de participare, ca rezultat al eforturilor și dedicației pe parcursul acestei aventuri digitale. În plus, copiii vor beneficia de o atmosferă caldă, distractivă și plină de emoții pozitive, oferindu-li-se astfel o experiență memorabilă și inspirație pentru viitor.

#SuperCoders este lansat de Fundația Orange Moldova, sub umbrela Orange Digital Center Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

Despre #SuperCoders

#SuperCoders este un proiect internaţional, gândit şi dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014, şi lansat în Moldova în 2016. Timp de șapte ediții organizate, acest proiect a adunat o echipă de peste 7400 de supercoderi, care au trăit emoția a ceea ce înseamnă să faci coding creativ.

Despre Orange Digital Center

Orange Digital Center este un hub de învăţare pe parcursul vieţii, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

În cazul unor neclarități sau informații suplimentare despre #SuperCoders, ne contactați la numărul de telefon: 068220076

Mai multe detalii despre Orange Digital Center găsiți pe https://digitalcenter.orange.md/

]]>