Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md IT Courses by Orange Thu, 27 Mar 2025 10:04:01 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://digitalcenter.orange.md/wp-content/uploads/2023/03/cropped-apple-touch-icon-32x32-1.png Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md 32 32 Înscrie-te la cursul gratuit „Data Analysis” şi transformă cifrele în oportunități de business alături de Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2025/03/27/inscrie-te-la-cursul-gratuit-data-analysis-si-transforma-cifrele-in-oportunitati-de-business-alaturi-de-orange-digital-center/ Thu, 27 Mar 2025 09:09:39 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3926 Dacă vrei să înțelegi puterea cifrelor și să le transformi în decizii strategice, acesta este momentul ideal pentru tine. Hub-ul de învățare pentru viitor, Orange Digital Center, te invită să explorezi noul curs gratuit: „Data Analysis”.

„Data Analysis” este un curs destinat celor care vor să înțeleagă importanța datelor și să învețe cum să le analizeze pentru a lua decizii informate. Acesta oferă cunoștințe esențiale despre colectarea, procesarea și interpretarea datelor, folosind limbaje de programare și software specializat.

Fiecare călătorie începe cu un prim pas, iar Liliana Andrusiv este dovada că schimbarea aduce oportunități extraordinare. După ce și-a transformat cariera din marketing în analiza datelor, a devenit Data Analyst la Orange Systems și acum împărtășește din experiența sa celor care vor să descopere puterea datelor. Pe parcursul celor 25 de lecții, Liliana va ghida participanții în învățarea a 25 lecții de curs, structurate în 4 module:

● Excel pentru analiza datelor

● SQL pentru analiza datelor

● Dashboard-uri și vizualizarea datelor

● Bonus: Python pentru analiza datelor

Cursul Data Analysis va avea loc în format offline, în perioada 15 aprilie – 5 iulie, și se va desfășura în cadrul Orange Digital Center din incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, blocul central, fiind realizat în limba română și absolut gratuit.

Cine poate participa?

● Studenți sau absolvenți care doresc să își extindă cunoștințele în domeniul analizei datelor;

● Profesioniști în reconversie profesională care vor să facă tranziția într-un domeniu tehnic și să învețe analiza datelor;

● Entuziaști ai tehnologiei și datelor care vor să înțeleagă cum sunt utilizate datele pentru a îmbunătăți diverse aspecte ale unei afaceri sau organizații;

● Antreprenori sau profesioniști în domeniul de marketing care doresc să învețe cum să analizeze datele pentru a lua decizii informate și a-și îmbunătăți activitatea profesională;

Vrei să participi? Atunci grăbește-te. Înregistrarea participanților se va efectua în baza completării formularului de înscriere până pe 9 aprilie, ora 23:59. Selecția se va face în baza principiului „primul venit – primul servit”, calitatea aplicării și testului de selecție.

Cursul de învățare Data Analysis este lansat si finanțat de Fundația Orange Moldova și realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

]]>
Înscrie-te în Programul gratuit „Antreprenoriat de la Zero” și lansează prima ta afacere https://digitalcenter.orange.md/2025/03/13/inscrie-te-in-programul-gratuit-antreprenoriat-de-la-zero-si-lanseaza-prima-ta-afacere/ Thu, 13 Mar 2025 18:42:47 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3883 Indiferent de etapa la care te afli sau de experiența profesională pe care o ai, dacă ești pasionat de antreprenoriat și ai o idee de afacere, cu sprijinul Orange Digital Center, în doar 8 săptămâni, ideea ta poate prinde contur.

Programul „Antreprenoriat de la Zero” revine cu o nouă ediție, în care 100 de viitori antreprenori și antreprenoare vor beneficia de resursele și sprijinul necesar pentru a-și structura viziunea și a se pregăti pentru lansarea unei afaceri de succes, iar tu poți fi unul dintre aceștia. 

În perioada 29 martie – 24 mai 2025, vei avea ocazia să participi la 7 sesiuni de învățare și 8 workshopuri practice, care acoperă toate etapele dezvoltării unui plan de afacere: de la generarea ideii până la identificarea modelelor de venit. 

Programul va avea loc offline, la hub-ul de învățare Orange Digital Center din Chișinău, și se va desfășura în limba română, iar participarea este complet gratuită.

La final, vei avea ocazia să prezinți ideea ta de afacere în cadrul Demo Day – un eveniment special de absolvire în care vei beneficia de feedback din partea unui juriu de experți în antreprenoriat. 

De ce „Antreprenoriat de la Zero” este alegerea potrivită pentru tine:

În cadrul programului, vei învăța cum să transformi o idee de afacere într-un plan concret și structurat, pregătit pentru a fi pus în practică;

Vei fi îndrumat pe tot parcursul de către 8 experți și 6 mentori, care te vor ajuta să eviți greșelile frecvent întâlnite de antreprenorii aflați la început de drum și, de asemenea, vei primi răspunsuri și soluții pentru orice provocare întâmpinată;

Cunoștințele acumulate în cele 7 module de învățare le vei aplica în cadrul celor 8 workshop-uri practice săptămânale și vei primi feedback imediat de la mentori pe sarcinile implementate;

Vei avea acces la o comunitate activă de antreprenori, beneficiind astfel de oportunități de networking și învățare din experiențele altora;

  1. Este ocazia perfectă de a-ți transforma pasiunea într-o carieră, prin asumarea unor riscuri calculate.

Pentru cine este acest program?

  • Tineri, studenți, profesioniști și freelanceri pasionați de afaceri, dornici să-și lanseze propriul business;
  • Persoanele care locuiesc în Chișinău sau în suburbie și pot ajunge fără impedimente la Orange Digital Center ca să participe offline în program.

Te poți înscrie în program prin completarea formularului de înscriere până la data de 24 martie, inclusiv. Participanții vor fi aleși pe baza motivației, calitatea aplicării și ordinea înregistrării.

Programul educațional „Antreprenoriat de la Zero” este lansat de Fundația Orange, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

]]>
Începe-ți cariera în IT! Înscrie-te la cursul gratuit Fundamentele IT de la Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2025/03/13/incepe-ti-cariera-in-it-inscrie-te-la-cursul-gratuit-fundamentele-it-de-la-orange-digital-center/ Thu, 13 Mar 2025 18:29:41 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3879 Orange Digital Center lansează înscrierile pentru cea de-a 4-a ediție a cursului gratuit Fundamentele IT”, dedicat celor care doresc să dobândească competențe de bază în IT și să exploreze noi oportunități în domeniul tehnologic, indiferent de nivelul de experiență.

Pe durata întregului curs, participanții vor fi îndrumați de mentora Cristina Sucner, DevOps Engineer la Orange Systems, cu peste 12 ani de experiență în domeniu. 

Cine se poate înscrie la curs?

  • Liceeni și liceene care doresc să-și testeze cunoștințele și aptitudinile pentru o carieră în domeniul IT;
  • Studenți și studente care doresc să se reprofileze sau să exploreze un domeniu diferit față de cel pe care l-au absolvit;
  • Profesioniști și profesioniste din orice alt domeniu, interesați să se reprofileze în IT și să își dezvolte abilitățile tehnologice;
  • Antreprenori și antreprenoare pentru care domeniul tehnologic este important.

Cursul va îmbina lecții teoretice și practice, acoperind subiecte, precum componente hardware și software, securitatea cibernetică, gestionarea sistemelor de operare și limbaje de programare.

Cursul Fundamentele IT va avea loc în format offline și se va desfășura în perioada 26 martie – 14 mai, în cadrul hub-ului de învățare Orange Digital Center, str. Ion Creangă 1. Programul este gratuit și se va desfășura în limba română.

Pentru a participa în ediția 2025, completează formularul de înscriere până pe 23 martie, inclusiv.

Programul de învățare „Fundamentele IT” este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

]]>
Fundația Orange Moldova lansează înscrierile pentru FabLab – programul care transformă tinerii din consumatori de tehnologie în creatori de inovații https://digitalcenter.orange.md/2025/03/03/fundatia-orange-moldova-lanseaza-inscrierile-pentru-fablab-programul-care-transforma-tinerii-din-consumatori-de-tehnologie-in-creatori-de-inovatii/ Mon, 03 Mar 2025 15:04:25 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3831

Cum ar fi să nu te limitezi la a folosi pasiv tehnologia, ci să fii tu cel care o creează? Să îți transformi ideile în prototipuri și să îți deschizi drumul spre meseriile viitorului? Acesta este scopul FabLab 2025, programul educațional gratuit lansat de Fundația Orange Moldova în parteneriat cu TEKEDU. Inițiativa este dedicată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani, care își doresc să dezvolte abilități digitale și să își crească șansele de angajare în meseriile viitorului. 

Desfășurat între 10 martie și 31 octombrie, în 11 iterații, la Orange Digital Center, FabLab oferă acces la instrumente digitale de ultimă generație și ghidaj din partea mentorilor, transformând curiozitatea în abilități valoroase. Nu este necesară experiența anterioară – doar dorința de a învăța și de a experimenta.

Programul combină elemente de Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică (STEAM) și este structurat în 4 module interactive (24 ore de studii):

    • Imprimare 3D – Inițierea în operarea și exploatarea corectă a unei imprimante 3D

    • Sisteme Embedded – Inițierea în dezvoltarea aplicațiilor cu dispozitive încorporate

    • Mașina de cusut digitală – Operarea și exploatarea utilajelor de cusut

    • Laser Cutter & Tăietor de vinil – Operarea și exploatarea corectă a unui decupator laser și tăietor de vinil

FabLab nu este doar un curs – este un spațiu de explorare și inovație. Pe parcursul programului, participanții învață nu doar să folosească echipamentele, ci și să dezvoltă propriile proiecte, transformând conceptele în produse reale. Printre obiectele elementare, produse de începători, se enumeră suporturile pentru telefoane, jucării simple, elemente de decor, corpuri de iluminat inteligente, logo-uri personalizate, piese de șah, piese de constructor, suvenire create cu imprimante 3D, etc.

Pe parcursul programului, participanții vor fi ghidați de 2 formatori FabLab, care îi vor asista în fiecare etapă de învățare. În plus, la finalul programului, participanții vor putea lucra în echipe pentru a dezvolta un proiect, care va fi prezentat în cadrul evenimentului de totalizare din septembrie 2025. Proiectele vor fi evaluate iar cele mai reușite vor fi premiate.

Și asta nu e tot. Activitățile de fabricație digitală ajută să îți dezvolți o gamă largă de abilități, atât tehnice, cât și soft skills: programare și codare, inginerie și proiectare, rezolvarea problemelor prin soluții practice, colaborare cu echipa sau gândirea critică. 

Atelierele se vor desfășura offline, iar participarea este complet gratuită. Cursurile vor fi predate în limba română.

Dacă te-am convins, te invităm să completezi formularul: https://forms.gle/2YEnoWvp7WQpvrm19

Programul FabLab este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de TEKEDU.

]]>
70.000 lei pentru cel mai bun startup: Cine a câștigat grantul din Upcelerator #AI, ediția Orange Digital Center? https://digitalcenter.orange.md/2024/12/09/70-000-lei-pentru-cel-mai-bun-startup-cine-a-castigat-grantul-din-upcelerator-ai-editia-orange-digital-center/ Mon, 09 Dec 2024 16:20:27 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3750

Pe 26 noiembrie, la Orange Digital Center, în cadrul Demo Day, 13 finaliști ai programului Upcelerator #AI și-au prezentat ideile de afaceri și au concurat pentru a obține grantul de 70.000 lei oferit de Orange.

Dincolo de competiția strânsă și premiul oferit, acest eveniment a fost despre transformarea ideilor cu potențial de a schimba lumea. A fost o celebrare a unei comunități unite, pasionate de inovație și dedicată susținerii antreprenorilor care îndrăznesc să transforme viziuni ambițioase în realitate.

Cea de-a 6-a ediție a acceleratorului a fost specială prin integrarea inteligenței artificiale (AI) în soluțiile dezvoltate de fondatori, un trend global ce îmbunătățește experiența utilizatorilor și optimizează procesele de afaceri.

13 soluții tech care integrează inteligența artificială 

În cele 3 luni de accelerare, participanții au urmat 12 module de instruire intensivă și sesiuni individuale cu mentori internaționali și locali. Aceștia, conectați de pe continentele Europa, America de Nord, America de Sud și Asia, i-au sprijinit în definirea ideilor de afacere și în crearea primului MVP (produs minim viabil).

Pe 26 noiembrie, la Demo Day — evenimentul decisiv al programului — fiecare startup finalist a prezentat, timp de 3 minute, propria idee. Domeniile alese de finaliști au fost inovații în sectoare precum HealthTech, FoodTech și EdTech, printre care se numără:

  1. CognitionX (Dumitru Iațco, Denis Ivanov, Iulia Doras) – platformă pentru terapeuți și psihologi la început de carieră, cu simulări interactive și feedback instant pentru practica în terapia cognitiv-comportamentală.
  2. dise.ai (Constantin Suiu) – platforma care ajută utilizatorii să învețe orice subiect prin quiz-uri generate de inteligența artificială.
  3. Ecomeal (Alex Bulicanu) – platformă care conectează restaurantele cu surplus de alimente la consumatorii care doresc mese accesibile, reducând risipa alimentară.
  4. Finhance It (Filip Cotoara, Horia Panait Rareș, Ștefănița Răzvan Ciocoiu) – aplicație pentru startup-uri și investitori, care facilitează gestionarea procesului de finanțare.
  5. GastroMap (Iulia Gromațchi, Constantin Popescu, Mihai Bargan) – aplicație care simplifică rezervările la restaurante, recomandând locații și verificând disponibilitatea locurilor în timp real.
  6. LeadInsta (Ion Belei) – platformă care automatizează campaniile de outreach pe Instagram, ajutând freelancerii să-și programeze întâlniri cu clienți.
  7. LyricFluent Ltd (Marcel Moraru) – platformă care te învață limbi străine prin muzică, folosind versuri, traduceri și lecții interactive pentru a-ți consolida cunoștințele;
  8. Naomi (Maria-Emilia Lojecico, Mihail-Sebastian Teacu) – mască inteligentă care monitorizează somnul și setează alarme pentru a elimina oboseala dimineții.
  9. Ocul (Ion Cucereanu, Cornel Popovici, Vlad Dovbenco, Victa Babiuc) – platformă care automatizează identificarea specialistului potrivit și monitorizează execuția proiectelor casnice.
  10. Symptive (Cristina Andronic, Natalia Carteră) – aplicație pentru monitorizarea simptomelor menopauzei și recomandări personalizate pentru sănătatea femeilor.
  11. Sportify (Vlad Goncearuc) – aplicație care te ajută să găsești locații și parteneri pentru a practica sportul preferat.
  12. Travelmigo (Violeta Ciuprin, Sigismond McLaughin) – aplicație cu inteligență artificială care te ajută să planifici călătoria și să descoperi experiențe personalizate și sigure recomandate de localnici.
  13. Zukino (Ankush Banik, Ranjan Pandit) – designer personal care folosește inteligența artificială pentru a oferi recomandări de stil, probări virtuale și experiențe de shopping personalizate.

Symptive – startup-ul câștigător al grantului de 70.000 lei

Prezentările echipelor finaliste la Demo Day au fost evaluate de un juriu format din 8 experți din industrie, care au analizat proiectele pe baza unor criterii precum impact, inovație și execuție: Mihai Stipanov – Fondator Dreamups & Mozaic; Cristina Mîndrescu – ESG & Corporate Events Manager, Orange Moldova; Cristian Cerneanu – Senior Entrepreneurship and Startups Manager, Proiectul Tehnologiile Viitorului; Aaron Rosen – Fondator și Președinte, World Affairs Council, Miami; Vitalie Eșanu – Tech Guru, Fondator Soofragio;  Kardo Sharifi – CEO & Co-fondator Moonshot; Veronica Covali – Fondatoare Stilio & Angel Investitoare; Ana Lupașcu – Specialist principal, Direcţia Implementare Politici și Programe de Tineret, Agenția Națională pentru Tineret

După o sesiune de evaluare atentă a pitch-urilor, juriul a anunțat câștigătorul grantului de 70.000 lei – echipa Symptive.

Povestea startup-ului Symptive

Symptive este un startup fondat de Cristina Andronic și Natalia Carteră, care sprijină femeile aflate în perioada menopauzei, printr-o aplicație care monitorizează simptomele și oferă recomandări de îmbunătățire a calității vieții. 

Este un domeniu puțin explorat, iar soluțiile non-medicale sunt esențiale, având în vedere că până în 2025, peste 1 miliard de femei vor experimenta simptomele menopauzei. Totul a început în ziua în care Cristina i-a propus Nataliei să participe în calitate de co-fondatoare în programul Upcelerator by Dreamups.

„Am știut din prima clipă că vreau să fiu parte din acest proiect. Ne cunoaștem de 8 ani, iar relația noastră s-a consolidat cu fiecare provocare. Nu e doar prietenie – este despre women power și susținere fără limite” povestește Natalia Carteră, co-fondatoare Symptive.

Pentru Cristina și Natalia, călătoria antreprenorială abia începe. Cu grantul obținut, echipa va transforma viziunea lor într-o soluție de impact și va extinde proiectul născut în programul Upcelerator.

Premiul-surpriză: Symptive și CognitionX selectate în acceleratorul de tracțiune UpNext, ediția 2025

În cadrul evenimentului, participanții au avut parte și de o surpriză: 2 startup-uri finaliste, Symptive și CognitionX, au fost selectate pentru ediția 2025 a acceleratorului de tracțiune UpNext, ceea ce le va permite fondatorilor să-și aducă ideile de afaceri la următorul nivel.

Dacă te-a inspirat povestea startup-urilor finaliste sau ai și tu o idee de startup tech, alătură-te comunității Dreamups și înscrie-te în următoarea ediție Upcelerator. Aplică acum.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, cu implementare expertizei organizației Sigmoid, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, și sprijinul comunității de investitori „Mozaic”.

]]>
21 de idei de afaceri prezentate la Demo Day de noua generație de antreprenori la Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2024/11/22/21-de-idei-de-afaceri-prezentate-la-demo-day-de-noua-generatie-de-antreprenori-la-orange-digital-center/ Fri, 22 Nov 2024 14:01:38 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3739 Hub-ul de învățare pentru viitor, Orange Digital Center, a marcat finalizarea programului „Antreprenoriat de la Zero”, un proiect educațional destinat tuturor celor cu spirit antreprenorial, care doresc să își transforme ideile în afaceri de succes, indiferent de vârstă sau experiență profesională.

Programul, desfășurat între 21 septembrie și 16 noiembrie 2024, a reunit 100 de participanți, care au parcurs 7 module interactive și sesiuni live, workshopuri și ghidare din partea a 13 mentori rezidenți și experți, antreprenori de succes.

Pe 16 noiembrie, programul „Antreprenoriat de la Zero” s-a încheiat cu un eveniment special la Orange Digital Center. Cele mai bune idei de afaceri au fost prezentate în fața liderilor din industrie și a mentorilor.

Cristian CERNEANU, Senior Entrepreneurship and Startups Manager, Proiectul Tehnologiile Viitorului, a subliniat: „Prin proiectul Tehnologiile Viitorului și alături de toți partenerii noștri, ne propunem să vă oferim sprijin continuu în toate etapele care urmează. Indiferent dacă activați în antreprenoriatul clasic sau tehnologic, cu o viziune globală, veți beneficia de susținerea noastră. Mai mult, faceți deja parte dintr-o comunitate extraordinară, care vă va ajuta să creșteți și să vă dezvoltați.”

Pe parcursul celor 2 luni, participanții au fost ghidați de antreprenori locali și experți, care le-au oferit cunoștințele necesare pentru a înțelege procesul de creare a unei afaceri, de la idee până la lansare, beneficiind de această instruire gratuită.

Liliana CIMBIR, Chief Operating Officer, Dreamups, a remarcat: „Astăzi celebrăm o etapă importantă în călătoria voastră antreprenorială – un drum început cu o idee și care, în doar câteva săptămâni, s-a transformat într-un plan concret, pregătit să prindă viață. Este o realizare extraordinară și fiecare dintre voi merită toate aplauzele.”

În cadrul Demo Day, cei mai buni participanți au prezentat proiectele lor printr-un pitch deck, demonstrând cum au transformat idei inițiale într-o viziune clară și bine structurată de afacere. Aceștia au primit aprecieri și feedback din partea audienței, iar 8 dintre ei au fost premiați cu certificate pentru cărți, ca sprijin pentru dezvoltarea continuă.


Cristina MÎNDRESCU, Manager Responsabilitate Socială, Orange Moldova, a concluzionat: „Pentru evenimentul de absolvire și Demo Day au fost selectați cei mai buni participanți ai programului. Suntem siguri că ideile prezentate astăzi vor aduce un impact semnificativ în societate și comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag să explorați toate oportunitățile oferite de Orange Digital Center și în următorul an, alături de echipa noastră.”

Chiar dacă programul s-a încheiat, beneficiarii au devenit parte dintr-o comunitate activă de antreprenori, experți și mentori care susțin inovația și dezvoltarea continuă. După absolvire, aceștia continuă să aibă acces la suport și la evenimente de networking organizate de comunitatea Connector pentru a-și transforma ideile în afaceri sustenabile, cu impact pe termen lung.

Programul educațional „Antreprenoriat de la Zero” este lansat de Fundația Orange, realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

]]>
Vino pe 26 noiembrie la „Demo Day” și află cine va câștiga grantul de 70.000 lei din acceleratorul Upcelerator #AI, ediția Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2024/11/21/vino-pe-26-noiembrie-la-demo-day-si-afla-cine-va-castiga-grantul-de-70-000-lei-din-acceleratorul-upcelerator-ai-editia-orange-digital-center/ Thu, 21 Nov 2024 13:24:34 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3727 Pe 26 noiembrie, la Chișinău, 10 dintre cele mai promițătoare startup-uri tehnologice vor urca pe scenă la evenimentul de absolvire și Demo Day al programului Upcelerator, ediția #AI. În fața mentorilor, investitorilor și liderilor din industrie, fondatorii vor concura pentru obținerea grantului de 70.000 lei acordat de Orange.

Ce este Upcelerator?

Upcelerator este un program de accelerare online de 3 luni, în limba engleză, destinat tuturor celor cu idei de afaceri tehnologice. Participanții beneficiază de ghidare, mentorat și instruire practică pentru dezvoltarea unui MVP (produs minim viabil) și soluții inovative, alături de mentori cu experiență în transformarea ideilor în afaceri globale.

Afacerile din Moldova sunt „în pas cu lumea” globală

În această ediție, startup-urile s-au concentrat pe dezvoltarea de produse tehnologice inovative, adaptate la cerințele pieței globale și care răspund nevoilor clienților din viitor, integrând soluții AI pentru a spori eficiența și valoarea acestora.

Din cele 150 de aplicări, 85 de idei promițătoare au fost selectate pentru etapa „Bootcamp de lansare”, reunind participanți din întreaga lume, inclusiv din Elveția, India, România și Moldova, pentru a revoluționa domenii precum sănătate, tehnologie, educație și nu numai.

100+ ore de mentorat în business & inteligență artificială

Fondatorii au interacționat în sesiuni live cu 22 de experți internaționali din țări precum Germania, Regatul Unit, Spania, Moldova, Cehia, Croația, Polonia, Grecia, SUA, Brazilia și Malaezia.

Totodată, participanții au beneficiat de peste 100 de ore de mentorat cu experți rezidenți, antreprenori remarcabili în tehnologie și business, care le-au oferit atât cunoștințe teoretice, cât și experiență practică din propria activitate.

Mentorii rezidenți pe domeniul business includ: Aliona Levca – CEO Pinky CyberSafe, Carolina Racoviță – inovatoare digitală, Daniel Trohin – CEO Renter, Mihai Țîbîrnă – Product Manager la Sumboard, Mihai Coșleț – CTO Robolex și Sergiu Cașu – co-fondator Oto.

Iar expertiza în domeniul inteligenței artificiale a fost asigurată de organizația Sigmoid, cu mentori rezidenți precum: Vladimir Stojoc – CEO Sigmoid, Alexandru Clefos – Data Scientist la Entangled AI, Denis Smocvin – Software Engineer la Amdaris, Vasile Drumea – Software Engineer la Grid Dynamics și Vlad Polisciuc – CTO la Rocman Systems.

De la HealthTech la FoodTech, ce domenii aleg tinerii pentru afaceri?

Această ediție a acceleratorului aduce startup-uri inovatoare bazate pe AI, care răspund nevoilor pieței în domenii variate: educație, sănătate, alimentație și legal. 

Printre acestea se numără Symptive, o aplicație pentru monitorizarea și prevenirea afecțiunilor de sănătate la femeile în premenopauză și menopauză; Zukino, o platformă de design vestimentar personalizat; și QandEats, o soluție pentru planificarea alimentației sustenabile, care reduce risipa alimentară și promovează un stil de viață ecologic.

„Ai 3 minute să mă convingi”

Momentul de glorie se apropie rapid, deoarece pe 26 noiembrie, în cadrul Demo Day la Orange Digital Center, cele mai promițătoare 10 idei de afaceri tehnologice selectate vor fi prezentate în fața investitorilor, mentorilor și liderilor din industrie. 

La eveniment fiecare fondator va pitch-ui ideea de startup în 3 minute, având ocazia să-și expună soluția inovatoare și să atragă sprijin pentru dezvoltarea afacerilor proprii. Marele premiu pentru care vor concura participanții este un grant nerambursabil de 70.000 lei acordat de Orange.

Iar dacă și tu ești pasionat/ă de afaceri, tehnologie și inovație, te invităm la Demo Day, pe 26 noiembrie, între orele 18:00 și 21:30, la Orange Digital Center. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

Participarea este gratuită, însă neapărat înscrie-te aici – https://bit.ly/DemoDayUpcelerator

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, cu implementare expertizei organizației Sigmoid, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, și sprijinul comunității de investitori „Mozaic”.

]]>
Dragoste la prima linie de cod: Cum să începi o carieră în Front-End Development https://digitalcenter.orange.md/2024/10/17/dragoste-la-prima-linie-de-cod-cum-sa-incepi-o-cariera-in-front-end-development/ Thu, 17 Oct 2024 21:40:26 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3702 Dacă îți dorești o carieră în Front-End Development, ești pe drumul cel bun. Acest domeniu combină abilitățile tehnice și creativitatea pentru a crea proiecte cu impact atât local, cât și internațional. În acest ghid, vei descoperi 6 pași pentru a deveni Front-End Developer, de la limbajele fundamentale spre studiu până la cele mai bune practici pentru a te face un candidat atractiv pentru angajatori.

Despre autoare:

Salutare, sunt Elena Cotar, Senior CRO (Conversion Rate Optimisation) Developer în cadrul Orange Systems și mentoră a cursului gratuit Front-End Developer din cadrul Orange Digital Center. Am un background în Științe Economice, master în Dreptul Financiar-Fiscal și peste 8 ani de experiență în contabilitate. 

„A fost dragoste la prima linie de cod, acel <h1>Hello World!</h1>.”

Cariera mea în Front-End Development a început în 2020, când am decis să mă reprofilez și am urmat cursurile BooGeek. Inițial, m-a atras aspectul financiar, dar pasiunea mea pentru IT s-a dezvoltat pe parcurs. La finalul cursului, am aplicat pentru poziții de junior software developer și, după câteva interviuri, am început cariera în IT drept CRO Developer în Orange Systems.

1 – Dezvoltă competențele tehnice și soft fundamentale pentru începători

Pentru a deveni un dezvoltator Front-End, este esențial să stăpânești un set de competențe tehnice, pe care le putem numi „Dev Starter Pack”: HTML, CSS și JavaScript. Aceste abilități sunt fundamentale pentru crearea de website-uri funcționale și user-friendly.

Odată ce ai stăpânit aceste elemente, poți avansa către librării și framework-uri precum React, Angular sau Vue, precum și cunoștințe de Node. Totuși, nu uita că abilitățile tehnice trebuie completate cu competențe soft, precum comunicarea eficientă, colaborarea, gestionarea timpului, învățarea continuă și cunoașterea limbii engleze.

2 – Construiește un portofoliu atractiv pentru angajatori 

Dacă ești la început de drum, un portofoliu atractiv îţi va facilita accesul la primele oportunități de angajare. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să obții încrederea angajatorilor:

  • Unicitate: Portofoliul tău trebuie să reflecte atât profesionalismul, cât și personalitatea ta.
  • Diversitate: Include proiecte cu niveluri diferite de complexitate și asigură-te că le înțelegi bine și poți explica procesele din spatele lor.
  • Îndrăzneală: Nu ezita să aplici chiar și cu 30-40% din competențele solicitate; cerințele din descrierea jobului pot varia față de cele cu adevărat necesare.
3 – Pregătește-te temeinic pentru interviurile tehnice 

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să creezi o impresie pozitivă în cadrul interviurilor tehnice:

  • Pregătește-ți portofoliul: Fii gata să povestești în detalii despre toate proiectele tale, și, totodată, alege un proiect-cheie, iar, explicându-l, evidențiază tehnologiile utilizate și provocările depășite;
  • Menționează-ți competențele: Include abilitățile tale tehnice, resursele pe care le folosești și personalitățile sau proiectele care te inspiră;
  • Pune întrebări: Demonstrează-ți pregătirea și clarifică detalii despre proiect și cerințele sarcinii;
  • Practica este cheia: Exersează rezolvarea problemelor de cod pe platforme precum LeetCode sau HackerRank;
  • Verifică-ți conexiunea: Asigură-te că internetul și platforma pentru interviu funcționează bine, în cazul în care acesta este online.
  • Respectă eticheta profesională: Fii punctual/ă, alege o ținută potrivită și mulțumește intervievatorului pentru timpul acordat, având în vedere că soft skill-urile sunt la fel de importante ca abilitățile tehnice.
4 – Depășește provocările rolului de Front-End Developer 

Dezvoltatorii Front-End se confruntă adesea cu provocări precum ședințele frecvente care le reduc timpul alocat scrierii de cod și gestionarea unui număr mare de sarcini prioritare. Comunicarea eficientă cu colegii și managerii, împreună cu crearea unui mediu de lucru psihologic sănătos, pot transforma aceste dificultăți în oportunități de creștere și productivitate.

5 – Continuă să crești pentru a fi competitiv/ă pe piața muncii

Domeniul Front-End Development evoluează rapid, influențat de digitalizare și inteligența artificială, dezvoltatorii necesitând să-și îmbunătățească continuu competențele. Pentru a rămâne competitiv, este important să dezvolți adaptabilitatea și flexibilitatea, să participi la cursuri de formare continuă și să menții o atitudine proactivă față de învățare și inovație.

6 – Accesează resursele, sunt esențiale 

Pentru cei care aspiră la o carieră în domeniul IT sau doresc să-și dezvolte abilitățile, există un „starter pack” de resurse utile:

  • Platforme de studiu: Codecademy, FreeCodeCamp, W3Schools
  • Tutoriale video și podcasturi: Google for Developers, Developer Tea, Software Engineering Daily
  • Evenimente: IT Career Expo, Tech Women Summit, evenimente tematice

Această combinație de resurse poate fi un catalizator important în parcursul tău profesional și avansarea către un rol de Front-End Developer.

„Cu siguranță, viitorul este tech – de ce să nu te alături și tu?”

Provocările din domeniul Front-End Development pot părea copleșitoare, mai ales dacă este vorba de reconversie profesională, dar, cu abordarea și resursele potrivite, acestea devin oportunități de învățare și creștere profesională. 

Dacă ești pregătit/ă să îți începi călătoria în această lume a tehnologiei, te invităm să descoperi inclusiv oportunitățile gratuite din cadrul hub-ului de învățare pentru viitor, Orange Digital Center și să te lansezi într-o meserie digitală.

Programul de învățare Front-End Developer este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

]]>
Upcelerator, ediția Orange Digital Center, lansează prima ediţie de startup-uri tech cu integrarea AI https://digitalcenter.orange.md/2024/10/03/upcelerator-editia-orange-digital-center-lanseaza-prima-editie-de-startup-uri-tech-cu-integrarea-ai/ Thu, 03 Oct 2024 08:47:20 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3696 Upcelerator este un accelerator regional, remote, în limba engleză, destinat startup-urilor tech aflate la etapa de idee. Acestea oferă antreprenorilor resursele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor tehnologice inovatoare. Programul durează 3 luni și include 12 module, acces la peste 35 mentori locali și internaționali și mai mult de 100 de ore de mentorat personalizat.

În această ediție, actuali şi viitori fondatorii vor lucra la idei de startup-uri tech, care integrează inteligența artificială (AI) și învățarea automată (ML) pentru a rezolva probleme globale. Programul a atras peste 150 de aplicări, dintre care doar 85 de idei au fost selectate pentru etapa „Bootcamp de lansare”, 70% dintre acestea integrând deja soluții AI. 

Lansarea oficială și etapa de bootcamp au avut loc pe 14 septembrie 2024, în format hibrid, cu participanți conectați online din țări precum Elveția, Franța, India, Nigeria, Olanda, Regatul Unit, România, Statele Unite și Moldova, precum și prezenți fizic în cadrul Orange kITchen. 

În cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia să cunoască organizatorii și partenerii, să-şi redefinească ideile de startup și să beneficieze de 8 ore de învățare, muncă intensă și networking. Au beneficiat de mentorat și au avut oportunitatea de a interacționa cu alţi fondatori de startup-uri tech, experți în inovație și inteligență artificială.

„Introduction in tech scalable startups”, Emil Chichioi, fondator și CEO Bloomcoding

Fondatori debutanți au participat la două training-uri și un workshop tematic. Emil Chichioi, fondator și CEO Bloomcoding, le-a oferit perspective esențiale despre fundamentele startup-urilor scalabile. 

„AI & ML – trends and tools”, Vladimir Stojoc, CEO Sigmoid

De asemenea, au discutat cu Vladimir Stojoc, CEO Sigmoid, care a împărtășit cele mai recente tendințe și instrumente din domeniul AI și Machine Learning. 

„Killing Your Startup Idea in 90 Minutes”, Nick Himowicz, Innovation Expert

În plus, workshop-ul „Killing Your Startup Idea in 90 Minutes”, condus de Nick Himowicz, expert în inovație, i-a ajutat pe participanți să evalueze critic ideile de startup și să identifice modalități de îmbunătățire.

Startup-urile din această ediție vor dezvolta soluții tehnologice cu integrarea inteligenței artificiale în domenii diverse, precum sport și lifestyle, alimentație, educație, sănătate, tehnologie, imobiliare, călătorii și finanțe. 

Iar în perioada 17 septembrie – 26 noiembrie, participanții vor urma acceleratorul în format remote. Aceștia se vor conecta în sesiuni live, workshop-uri și ore de mentorat pentru validarea și lansarea produsului minim viabil, beneficiind de resurse educaționale și feedback din partea comunității antreprenoriale globale.

Dacă ești pasionat/ă de tehnologie și inovații, poți urmări progresul participanților în această ediție a acceleratorului Upcelerator pe rețelele de socializare ale programului: Facebook, Instagram, LinkedIn.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, cu implementarea expertizei organizației Sigmoid, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, și sprijinul comunității de investitori „Mozaic”.

]]>
Ai o idee de afacere tech? Aplică în programul Upcelerator, ediția #AI, la Orange Digital Center https://digitalcenter.orange.md/2024/10/03/ai-o-idee-de-afacere-tech-aplica-in-programul-upcelerator-editia-ai-la-orange-digital-center-2/ Thu, 03 Oct 2024 08:40:07 +0000 https://digitalcenter.orange.md/?p=3694 Acceleratorul în faza de idee Upcelerator, ediția #AI, ajută tinerii să dezvolte și să lanseze soluții de afaceri tech bazate pe inteligența artificială în doar 3 luni.

Programul se va desfășura în perioada septembrie – noiembrie, în limba engleză, și include 12 module de învățare, workshop-uri interactive și sesiuni de mentorat personalizat. Obiectivul final al participanților este de a dezvolta un MVP (produs minim viabil) care integrează inteligența artificială și poate deveni o afacere scalabilă.

Cum funcționează ediția #AI:

  1. Înscriere prin formular: până pe 13 septembrie, aici.
  2. Bootcamp de lansare: 14 septembrie – atât sesiuni de generare a ideilor, introducere în startup-uri tehnologice și AI, selecția finală a participanților, cât și lansarea programului (eveniment hibrid).
  3. Accelerator online: 9 septembrie – 25 noiembrie, 12 module care includ sesiuni live cu experți, mentorat personalizat, dezvoltarea produsului și monitorizarea progresului.
  4. Evaluare finală: noiembrie – selecția finaliștilor pentru Demo Day.
  5. Demo Day: 26 noiembrie – celebrarea și prezentarea startup-urilor în fața unui public interesat (fondatori tech, investitori, parteneri, startup entuziaști), offline la Orange Digital Center.

Ediția dată a programului Upcelerator by Dreamups, realizată în colaborare cu Orange Digital Center și Sigmoid, oferă tinerilor antreprenori tech șansa de a dezvolta soluții bazate pe inteligența artificială timp de 3 luni, fără costuri. Participanții vor avea, de asemenea, acces și suport în Machine Learning și Inteligență Artificială, pentru a construi MVP-uri funcționale și a transforma ideile inovatoare în realitate.

8 beneficii pentru participanți:

  1. Remote, acces din orice colț al lumii.
  2. 0% cotă parte din companie; programul este complet gratuit.
  3. Bootcamp hibrid de ideare și matchmaking.
  4. Sarcini practice și resurse de învățare pe platforma de e-learning UpFactory.
  5. 12 module cu resurse și framework-uri pentru transformarea ideii tale într-un startup scalabil.
  6. 100+ ore de ghidare personalizată din partea mentorilor rezidenți, atât experți în business și startup-uri, cât și experți în Machine Learning/AI.
  7. Acces la 30+ mentori internaționali și locali, prin sesiuni live online săptămânale.
  8. 3 meetup-uri cu fondatori de startup, oportunități de networking și integrarea în comunitatea de startup-uri.

Pentru cine este programul?

  • Persoane cu idei de afacere tech care doresc să le testeze și să le dezvolte.
  • Antreprenori în faza incipientă care au nevoie de suport pentru dezvoltarea startup-ului lor.
  • Profesioniști din diverse domenii (marketing, resurse umane, medicină etc.) care vor să transforme cunoștințele lor într-o afacere.
  • Ingineri și specialiști IT, un avantaj este cunoașterea Machine Learning și AI, care doresc să creeze soluții software inovatoare.
  • Participanți internaționali și din diasporă, care pot participa online și doresc să dezvolte afaceri tehnologice.

Criterii de eligibilitate:

  • Vârsta între 18 și 35 de ani și cunoștințe de engleză la nivel B2
  • Pentru echipe, cel puțin 2 membri au cunoștințe de engleză la nivel B2
  • Disponibilitate de participare la sesiuni și acces la internet pentru cele 3 luni de program
  • Dorința de a dezvolta o idee de afacere tech bazată cu integrarea inteligența artificială

Upcelerator, ediția Orange Digital Center, se va desfășura remote în perioada septembrie – noiembrie, cu activități online și hibrid, în limba engleză. Taxa de participare, în mod normal este de €499 per echipă, dar este absolut gratuită în acest an.

Pentru a participa, completează formularul de înscriere până pe 13 septembrie. Selecția se va baza pe calitatea aplicării și participării la bootcamp, iar, dacă este necesar, se vor organiza interviuri cu aplicanții.

P.S. Aplică chiar dacă ai îndoieli privind eligibilitatea, deoarece organizatorii vor evalua cu atenție fiecare aplicare pentru a explora tot potențialul.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, cu implementare expertizei organizației Sigmoid, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, și sprijinul comunității de investitori „Mozaic”.

]]>