Orange Digital Center: De la Resurse Umane la Test Data Engineer. Află istoria Elenei Tulba, absolventa cursului Fundamentele IT 

În primăvara anului 2023, Orange Digital Center a lansat pentru prima dată cursul gratuit „Fundamentele IT”, un program de 2 luni destinat celor pasionați de tehnologie, oferindu-le posibilitatea de a începe o carieră în IT de la zero.

La un an după finalizarea cursului, am discutat cu Elena Tulba, una dintre cei 86 de absolvenți ai primei ediții, pentru a descoperi impactul acestuia asupra carierei sale. Te invităm să descoperi parcursul Elenei în interviul de mai jos și să te inspiri pentru a face un pas curajos în propria carieră.

Bună Elena, povestește-ne despre tine. Ce te-a motivat să aplici la curs?

Mă numesc Elena Tulba, sunt absolventă a cursului „Fundamentele IT” din cadrul Orange Digital Center. Am aplicat la curs în timpul concediului de maternitate, după o carieră în resurse umane ca recruiter IT, cu scopul de a mă reprofila și a deveni specialistă QA.

De la absolvirea cursului „Fundamentele IT”, cum s-a schimbat parcursul tău profesional în domeniul IT? Poți descrie ce ai realizat în acest timp?

După ce am finalizat cursul, am căutat informații despre programul de internship din cadrul Orange Systems. Am aflat că în curând va începe selecția pentru un nou program JUMP, așa că am aplicat imediat pentru poziția de QA Analyst. Cu multă muncă și un strop de noroc, am fost acceptată și am absolvit internshipul în cele 3 luni dedicate.

Ai reușit să-ți găsești un job în IT după absolvirea cursului? Cum a fost procesul de căutare și integrare în piața muncii?

Da, am reușit să obțin un job în IT, acum activez în calitate de Test Data Engineer în cadrul Orange Systems. Astfel, traseul meu profesional s-a schimbat și iată că am izbutit să fac tranziția de la o carieră în resurse umane la una în domeniul IT. 

8 iunie 2023, evenimentul absolvire și celebrare Fundamentele IT 
Care au fost cele mai mari provocări în noua ta carieră și cum le-ai depășit?

Provocarea cea mai mare a fost competiția acerbă, reprezentată de colegii extrem de bine pregătiți din programul JUMP. Mulți dintre ei aveau cunoștințe tehnice avansate și experiență de muncă. Pentru a putea concura la același nivel, am depus eforturi suplimentare.

Cum te-a pregătit cursul „Fundamentele IT” pentru rolul tău actual în industria tech?

Sunt mândră că am avut ocazia să fac parte din prima promoție a programului „Fundamentele IT”. Acest program m-a ajutat să înțeleg că domeniul IT este cu siguranță calea pe care vreau să o urmez profesional și mi-a deschis noi orizonturi.

Ce realizări profesionale ai avut de la absolvirea cursului și cum le-ai atins?

După absolvirea cursului, cea mai mare realizare profesională a fost să obțin un job în domeniul IT. În fiecare zi, întâlnesc provocări tehnice, care sunt cruciale pentru evoluția mea profesională, oferindu-mi mereu oportunitatea de a învăța lucruri noi. De asemenea, am păstrat tradiția învățată de la mentora noastră, Cristina Sucner, din cadrul cursului „Fundamentele IT” și dedic zilnic 15 minute pentru studiul continuu, un obicei cu un impact imens.

Ce mesaj le transmiți celor care se gândesc să se reprofileze în IT?

Să fie perseverenți și pasionați, deoarece această industrie necesită angajament și dedicare. Trebuie să fie pregătiți să investească timp și energie pentru a-și atinge obiectivele profesionale.

Istoria Elenei ne demonstrează că în lumea tehnologiei există oportunități pentru fiecare, iar asiduitatea și încrederea în sine sunt fundamentul obținerii acestora. Dacă povestea ei te-a inspirat, te invităm să fii parte din comunitate și să urmărești noutățile Orange Digital Center pe rețele de socializare Facebook/Instagram.

Ești pregătit/ă pentru un nou început? Înscrie-te acum la următoarea ediție a cursului „Fundamentele IT”, și construiește-ți propria carieră tehnologică.


Programul de învățare Fundamentele IT este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

    Distribuie articolul