Orange Digital Center: Rezultatele programului de formare în producția digitală FabLab

Orange Digital Center anunță cu mândrie realizările deosebite ale programului de formare în domeniul producției digitale – FabLab. Timp de șase luni, 110 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din Chișinău și suburbiile sale au pășit într-o călătorie captivantă către lumea tehnologiei digitale și a manufacturii.

În cadrul programului FabLab, tinerii au avut oportunitatea unică de a-și dezvolta abilitățile digitale, de a învăța cum să programeze și să manevreze tehnologii de ultimă generație și de a-și transforma ideile în realitate, de la design la producție. Printre realizările lor spectaculoase se numără corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, suvenire produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut digitală și multe altele.

FabLab nu a reprezentat un simplu curs, ci o experiență complexă, structurată în cinci module esențiale: imprimarea 3D, embedded systems, mașina de cusut digitală, tăierea cu laser și gestionarea unui decupator de vinil.

Participanții în program și-au exprimat entuziasmul pentru lumea tehnologiei digitale, evidențiind nu doar dezvoltarea abilităților tehnice, ci și bucuria de a explora creativitatea și inovația în producția digitală. Experiența lor în proiect nu a fost doar o oportunitate de învățare, ci și un parcurs în descoperirea potențialului lor într-un viitor tehnologizat.

Gabriela Golban, studentă, participantă la FabLab: „Am venit la acest curs, deoarece sunt pasionată de lucrurile manuale și cos cu mâna, brodez cu mâna și am vrut să văd, să aflu lucruri noi despre mașina de cusut digitală. Îmi place foarte mult, am aflat foarte multe chestii noi și chiar mi-a plăcut experiența dată”.

Emilian Crăciun, elev, participant la FabLab: „Proiectul FabLab mi-a oferit posibilitatea să încerc o nouă experiență pentru mine. În acest proiect, mi-a plăcut că am încercat ceva cu totul nou. Am început cu teoria fundamentală a circuitului electric, am vorbit despre tipuri de curent electric existente și cum să le diferențiez. Cu siguranță, ceea ce am învățat aici nu doar că a fost interesant, dar și îmi va fi util în viață”.

Teodor Strulea, elev, participant la FabLab: „Am învățat în cadrul acestui proiect cum să folosesc aplicații de design pentru a crea diferite scheme, desene și logouri, și cum să mă folosesc de tăietoarele cu laser și vinil pentru a materializa aceste forme în sticlă, lemn sau abțibilduri”.

În cadrul atelierelor de manufactură digitală, tinerii au fost ghidați și instruiți de către formatori profesioniști și dedicați, iar orele au fost desfășurate într-un mediu captivant la Orange Digital Center, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Prin acest program, ne-am propus să oferim tinerilor acces la cunoștințe care să le dezvolte abilități noi, promovând educația tehnologică și oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și întâmpina cu încredere provocările viitorului.

Programul de formare în domeniul manufacturii digitale FabLab este lansat de Fundația Orange Moldova, sub umbrela Orange Digital Center Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

Despre Orange Digital Center

Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Previous
Next
Distribuie articolul