Orange Digital Center: 10 studenți din cadrul Business Campus au câștigat 500 000 lei pentru a-și lansa afacerea
Peste 249 de studenți și studente (141 femei și 108 bărbați) din toată Moldova au aplicat în programul național Business Campus din cadrul hub-ului de învățare Orange Digital Center, pentru a învăța să-și dezvolte propria afacere chiar din timpul facultății.
În prima etapă a programului, între 7 iunie și 25 iulie 2023, 60 dintre ei au beneficiat de 16 ore de sesiuni online și 16 ore de workshop-uri practice, fiind ghidați de mentori și experți cu experiență în afaceri.
Aceștia au studiat temele esențiale pentru a începe o afacere de la zero, precum: generarea ideilor inovatoare, identificarea pieței țintă, strategii de marketing, implementarea de soluții digitale, modele de business și monetizare a afacerii și atragerea primelor investiții.
Cele 8 săptămâni s-au încheiat prin selecția a 29 cei mai bravi studenți și studente care au trecut în etapa 2 a programului, bootcamp-ul offline.
72 ore de Bootcamp #BusinessCampus la Orange Digital Center
Timp de 3 zile, cei 27 de participanți au setat scopul individual pentru ideea lor de afacere pentru bootcamp alături de mentori și au lucrat ca să-l realizeze. Astfel studenții au validat ideea și au implementat tot ce au învățat în partea online a programului.
Participanții au beneficiat de peste 20 ore de mentorat și coaching, 2 workshop-uri pe subiectele de mindset și design thinking, 1 training de pitching și multe ore de lucru.
Marius BEJENUȚĂ, participant, student la Universitatea Tehnică a Moldovei: „Training-urile au fost interesante, mi-a plăcut că au fost speakeri cu experiență reală în domeniu. Partea provocatoare a bootcamp-ului a fost task-ul primit de la mentori, pentru prima dată am făcut door-to-door pitch la ideea mea de afacere pentru 57 de potențiali clienți. Deși nu am crezut că va fi posibil astfel, echipa organizatorică și mentorii m-au motivat să fiu insistent și să-mi realizez scopul stabilit.”
10 studenți au câștigat câte un grant nerambursabil de 50.000 lei pentru a-și lansa afacerea
Din 29 de participanți selectați pentru etapa 2 din program, 27 au dat dovadă de reziliență și au prezentat ideile în fața unui juriu calificat, în cadrul unui Demo Day. Evenimentul a culminat cu alegerea a 10 cele mai promițătoare idei de afaceri, care au obținut câte un grant nerambursabil în valoare de 50.000 lei pentru lansare.
Evaluarea a avut loc în 2 runde de prezentare, membrii juriului fiind: Sergiu PLACINTĂ – Director Orange Systems, Vadim JELEASCOV – Șeful Direcției Fintech, Banca Națională a Moldovei, Aliona ROTARU – CEO Dreamups, Stella JEMNA – Moldova Country Representative, WNISEF, Cristian CERNEANU -Entrepreneurship and Startups Manager, Proiectul Tehonologiile Viitorului, Livia ȚURCANU – Consultantă în tehnologii, Proiectul Tehnologiile Viitorului, Ghenadie CERNEI – Investitor, Dmitri NAMAȘCO – CEO Mozaic, Artur GURĂU – Managing Partner Granat, Victor SAGAIDAC – Chief Information Officer, Orange Moldova, Elena OPREA – Fondatoare Selftalk, Adrian PLEȘCA – Startup Enabler, Iulia COZACENCO – Program Director Mediacor, Proiectul Tehnologiile Viitorului, Marta GAVRILIUC – Fondatoare Toutoring.
- Solar Guard, Mihai MOGLAN – platformă SaaS, cu implementarea AI care minimizează pierderile de energie în parcurile foto-voltaice.
- Card Share, Dorian LESNIC – aplicație și carduri cu NFC care facilitează networking-ul eficient.
- Ograda Curată, Silvia SAVCA – servicii care te ajută să menții ograda curată.
- Gratitude, Tina CÎRLIG și Valeria GALAȚAN – box-uri cu infuzii naturale de înaltă calitate.
- Papergami, Iulia GURSCHI – seturi creative în stil papercraft pentru copii.
- Alex Digital, Nadejda DMITREVA – atelier pe roți, serviciu mobil de reparații de electrocasnice pentru locuitorii din raionul Briceni.
- ELEVATE, Ruxandra ȘTERBEȚ – aplicație pentru copii, care promovează dezvoltarea inteligenței emoționale prin povești animate, jocuri și exerciții interactive personalizate.
- Audit Confirm, Denis BRADU, Cristian PREGUZA și Alexandru CRISTE – platformă de confirmare a auditului ce validează date financiare cruciale prin API.
- apakz, Valentin RAILEAN – design-ul, producția și comercializarea ambalajelor personalizate și ecologice pentru companiile din Europa.
- EVOCASA, Marius BEJENUȚĂ – soluție smart home care te ajută să controlezi lumina din casă prin aplicație de la distanță.
Cristina MÎNDRESCU, Manager Responsabilitate Socială, Orange Moldova: „Misiunea Orange Digital Center, hub-ul de învăţare pentru viitor lansat de Fundaţia Orange Moldova, este să contribuie la incluziunea şi educaţia digitală şi antreprenorială a societăţii. Proiectul Business Campus vine să ajute studenţii şi să îi pregătească pentru lansarea unei afaceri, aici, acasă. Avem toată încrederea că finaliştii vor progresa cu afacerile iniţiate în aceste 3 luni de program şi abia aşteptăm să îi regăsim în lista celor mai de succes antreprenori, cu afaceri lansate la nivel global.”
Cristian Cerneanu, Senior Manager pentru Antreprenoriat și Startup-uri, Proiectul Tehnologiile Viitorului: „Business Campus este un proiect care ajută la creșterea talentelor și oferă oportunitatea de a încerca, a valida ideea și a pune bazele unei cariere în afaceri. Ne bucurăm să fim alături de Orange Moldova și Dreamups pentru dezvoltarea și implementarea a unor astfel de programe de impact pentru viitorul antreprenoriatului din țară. Ne dorim ca toți tinerii din Moldova sa poată beneficia de susținerea de care au nevoie în dezvoltarea propriilor idei și afaceri la fiecare pas al drumului lor, de la mentorat până la identificarea resurselor financiare.”
Totodată, programul Business Campus a adus în prim-plan și alte 13 idei remarcabile:
- UnlockU, Elena ANGHEL – organizarea de masterclass-uri și cursuri practice livrate de specialiști din diferite domenii, în cadrul cărora se vor aborda studii de caz reale.
- Aridana Lux, Andriana CODREANU – producerea articolelor de marochinărie din piele naturală pentru femei, ce combină măiestria artizanală cu designul rafinat pentru a oferi accesorii autentice și durabile ce reflectă stilul fiecărei cliente.
- Cafe Play, Anastasia Robuleț – oferire jocurilor de societate în chirie pentru cafenele și instruirea personalului pentru a le propune clienților drept activitate de divertisment închiriată.
- Transport Fluvial Soroca, Serghei VASILIEV – serviciu de transport pentru persoanele fizice cu o barcă de dimensiuni mici peste râul Nistru, în punctul de trecere vamal din raionul Soroca.
- Remedy, Vladislav PANTEA – consultanța afacerilor mici și mijlocii pentru a identifica și rezolva problemele din companie cu expertiza cu specialiștilor din diverse domenii profesionale.
- Bike – Sharing, Alexandru MARINEAC – platformă de închiriere a bicicletelor drept transport personal pentru orice doritor.
- Thot, Dumitru ANDONI – platformă de programare online și de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM) care le permite spitalelor private din Republica Moldova să gestioneze programările, dosarele medicale și interacțiunile cu pacienții.
- Torch Interactive, Vladimir ANDONI – dezvoltarea jocurilor cu accent pe 2D pixel art, accesibile pentru diferitele vârste și interese de utilizatori, inițial pentru telefoane (Android și iOS), ulterior pentru console de joc.
- nor space, Vlada CARAULNAIA – platformă de conectare a profesioniștilor calificați din domeniul creativ și afacerile care au nevoie de serviciile de design grafic și altele, în condiții unice și sigure de colaborare.
- Era Travel, Nicu ENI – aplicație mobilă care oferă o experiență de călătorie personalizată, cu informații în timp real, interacțiune cu localnicii și posibilitatea de a rezerva activități și locuri de cazare pentru turiști.
- liberti, Dorin ERHAN, Alex CALMÎȘ și Ion DONOS – platformă ce oferă un catalog online de activități destinat organizării calitative a timpului liber.
- VYourNutritionist, Valentina STRATU – platformă online ce oferă servicii de consultanță a unui nutriționist.
- AI VineView, Vladimir ERHAN, Iurie CARAMAN, Andreia-Cristina SIREȚANU – aplicație mobilă ce asigură identificarea bolilor pe care le poate avea vița-de-vie.
Aliona ROTARU, Directoare Executivă, Dreamups: „Misiunea noastră este să învățăm tinerii să gândească măreț și să dezvolte soluții pentru problemele mari ce adresează o piață globală. Împreună cu Orange Digital Center reușim să extindem misiunea organizației către mai mulți tineri, iar Business Campus este doar un început, la Dreamups un întreg univers de oportunități pentru ca tinerii să continue să-și dezvolte afacerile create în acest program național.”
Descoperă experiența din Bootcamp: https://youtu.be/45eXoS0w18I
Urmărește Orange Digital Center pentru a descoperi progresul celor 10 câștigători și cum vor investi cei 50 000 lei ca a-și dezvolta afacerea.
Programul național Business Campus este lansat de Fundația Orange sub umbrela Orange Digital Center și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups.
Despre Orange Digital Center
Orange Digital Center este un hub de învăţare pe parcursul vieţii, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.
Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe https://digitalcenter.orange.md/