24 de afaceri tech finaliste ale acceleratorului regional Upcelerator, ediția Orange Digital Center

O altă ediție a acceleratorului de startup-uri tehnologice în faza de idee, Upcelerator, organizat de Dreamups și Orange Digital Center, și-a definit finaliștii. Pe 13 iunie, 24 de echipe au prezentat ideile pe care le-au dezvoltat timp de 3 luni, în cadrul Demo Day. Evenimentul de absolvire a adunat investitori, mentori, fondatori de afaceri și entuziaști de startup-uri și tehnologii.


Din martie și până în iunie, participanții Upcelerator au construit propria afacere de la zero și au definit și implementat toate aspectele esențiale pentru crearea unui start-up inovator și scalabil. Mai mult, aceștia au dezvoltat un produs minim viabil (MVP) și au interacționat cu peste 30 de mentori, atât locali, cât și internaționali, conectați din peste 10 țări din întreaga lume.


Prezenți atât offline, în incinta Orange Digital Center, cât și online, fondatorii de startup-uri au făcut pitch ideilor dezvoltate. Soluțiile construite în cadrul Upcelerator și-au propus, printre altele, să îmbunătățească experiența turismului, să ajute medicii la identificarea corectă a diagnozei, să securizeze datele cibernetice, să optimizeze procesele din agricultură, să revoluționeze educația digitală, să inoveze în domeniul finanțelor, să creeze rețele de networking și să aducă tehnologii în sfera divertismentului și a relațiilor personale. 

Mihai STIPANOV, Fondatorul Dreamups & Mozaic a menționat: ”Cred că în Moldova putem dezvolta produse globale, chiar și acceleratorul dat e un exemplu, unde avem aplicanți din țări precum Emiratele Arabe, Germania și Italia. O parte importantă pe care o oferă programul nu sunt mentorii sau curricula, dar însăși participanții și interacțiunile dintre ei sunt extrem de valoroase pentru fondatori. Lucrați la ideile voastre chiar dacă nu aveți încă banii investitorilor, cei mai buni investitori sunt clienții voștri.„

Partenerii programului au ținut să sublinieze următoarele aspecte:

Victor SAGAIDAC, Chief Information Officer, Orange Moldova –„Sunt mândru că Orange finanțează și sprijină astfel de programe. Suntem linia de dezvoltare a tehnologiei, credem în voi și de asta vă sprijinim. Cu cât eșuați mai mult, cu atât învățați mai repede și deveniți mai buni. May the Angel Investors be with you.”

Cristian Cerneanu, Senior Entrepreneurship & Startups Manager, Future Technologies Activity – ”Proiectul Tehnologiile Viitorului dorește să vă sprijine în toate etapele dezvoltării voastre. După ce ați fost parte dintr-un accelerator de idei cu mult ajutor din partea mentorilor, vă încurajăm să continuați cu suficient curaj în acceleratorul de scalare, Upnext, unde veți avea oportunitatea să faceți fundraising. Este important să rămâneți conectați cu comunitatea, deoarece, deși produsele sunt adesea foarte diferite, clienții sunt aceiași. Astfel, există oportunități și loc de a vă ajuta reciproc.„


Iată câteva idei de startup, gata să inoveze la nivel global:

  1. FoodCop, Ana Benoliel Coutinho și Valeria Guznenco – Startup dedicat sprijinirii micilor fermieri în producerea și vânzarea mai eficientă a produselor lor agricole în beneficiul oamenilor și al planetei.
  2. Deeplastify, Mariana Sturza – O aplicație care te ajută să dezvolți obiceiuri sustenabile cu ajutorul unui asistent AI, cursuri informative și știri.
  3. LaterCut, Dacian Rusu și Vasile Ropot – O aplicație care creează scurtmetraje cu șabloane AI, integrează conturi de social media, generează automat hashtag-uri, titluri, miniaturi și programează postările. 
  4. HYGEIA, Taraburca Mihaela – O platformă digitală care oferă programe pentru gestionarea bolilor cronice induse de stilul de viață.
  5. AItomation, Vladimir Stojoc, Dumitru Cretu, Tudor Sclifos, Polisciuc Vlad, Alexandru Clefos, Valerian Cecan – Folosind inteligență artificială și instrucțiuni simple explicate în limba engleză, puteți automatiza fluxuri de lucru complexe, structurând-o în pași clari.

Pentru participanți, acest eveniment marchează începutul unei călătorii intense și pline de provocări și a unei etape esențiale în dezvoltarea afacerilor lor. Prin intermediul celor 13 module de dezvoltare, ei au avut oportunitatea să-și valideze ideile, să își dezvolte abilitățile de leadership și să învețe cum să navigheze în lumea complexă a antreprenoriatului tech. Astfel, Upcelerator by Dreamups, ediția Orange Digital Center continuă să își îndeplinească misiunea de a sprijini și încuraja inovația și antreprenoriatul în regiune, oferind fondatorilor instrumentele și resursele necesare pentru a-și transforma visele în startup-uri scalabile.

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center Moldova, co-finanțat de CEI – Central European Initiative, totodată susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sprijinit de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, dar și de comunitatea de investitori Mozaic.

Distribuie articolul